Hej!
Jesienny czas powoduje, że chętniej przyrządzamy zupy. Korzystamy chętnie z sezonowych rarytasów i jak zauważyłam swój renesans przeżywa dynia. Teraz propozycja na zupę dyniową w wersji ostrej, podkręconą smakiem pomarańczy. Bardzo smaczna i na dodatek to świetny sposób na wykorzystanie reszty rosołu.
Potrzebujemy:
- ½ dyni średniej wielkości
- sok z 1 pomarańczy
- bulion drobiowy
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- 1 papryka ostra lub ½ łyżeczki chili
Marchewkę i dynię obieramy, kroimy na kawałki i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie wszystko miksujemy. Jeszcze raz wstawiamy na ogień i dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu wlewamy sok z pomarańczy. Kiedy zupę nalejemy do talerza można ją jeszcze udekorować pestkami dyni. Smacznego.
Świetny przepis, uwielbiam zupę z dyni ale nigdy noe robiłam jej w ten sposób. Chyba jutro zagości ona w moim menu. Nie wiem czy znasz ten gotowy bulion w butelce od Krakusa? Ja odkryłam go niedawno i na stałe zagościł on w mojej kuchni. Nadaje fajny smak potrawą i nie zawiera konserwantów. Jak ugotuje zupę dam znać jak smakowała :)
OdpowiedzUsuńBędę czekała uzbrojona w cierpliwość :)
Usuń