piątek, 20 października 2017

Zupa dyniowa w wersji ostrej


Hej!
Jesienny czas powoduje, że chętniej przyrządzamy zupy. Korzystamy chętnie z sezonowych rarytasów i jak zauważyłam swój renesans przeżywa dynia. Teraz propozycja na zupę dyniową w wersji ostrej, podkręconą smakiem pomarańczy. Bardzo smaczna i na dodatek to świetny sposób na wykorzystanie reszty rosołu.

Potrzebujemy:

  • ½ dyni średniej wielkości
  • sok z 1 pomarańczy
  • bulion drobiowy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 1 papryka ostra lub ½ łyżeczki chili


Marchewkę i dynię obieramy, kroimy na kawałki i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie wszystko miksujemy. Jeszcze raz wstawiamy na ogień i dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu wlewamy sok z pomarańczy. Kiedy zupę nalejemy do talerza można ją jeszcze udekorować pestkami dyni. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, uwielbiam zupę z dyni ale nigdy noe robiłam jej w ten sposób. Chyba jutro zagości ona w moim menu. Nie wiem czy znasz ten gotowy bulion w butelce od Krakusa? Ja odkryłam go niedawno i na stałe zagościł on w mojej kuchni. Nadaje fajny smak potrawą i nie zawiera konserwantów. Jak ugotuje zupę dam znać jak smakowała :)

    OdpowiedzUsuń