Hej!
Następny deser czyli ciąg dalszy słodkości. Zrobiłam jabłuszka pod bezową pianką. Posypane płatkami migdałowymi, pachnące cynamonem i wanilią są wprost rewelacyjnie smaczne. I jeszcze jedno, deser pasuje do Świąt Bożego Narodzenia ☺.
Potrzebujemy:
- 4 jabłka
- garść rodzynek
- 1 łyżka masła
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka cukru
- 3 białka
- płatki migdałowe
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy jabłka. Podsmażamy z jednej strony i przekręcamy na drugą. Następnie posypujemy cukrem i jeszcze smażymy przez minutę. Potem wsypujemy rodzynki i polewamy jabłka sokiem z pomarańczy. Trzymamy na patelni jeszcze przez minutę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec wsypujemy trochę cukru i cukier waniliowy.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i kładziemy ubitą pianę. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30 minut.
Zapach w domu niesamowicie świąteczny.
O, prosty, ale pyszny deser...
OdpowiedzUsuńBardzo jesienny!
:)