czwartek, 26 października 2017

Gołąbki raz jeszcze


Hej!
Dzisiaj gołąbki raz jeszcze. Tym razem z innym farszem, ale również doskonałym. Polecam szczerze i myślę, że do nich wrócicie.

Potrzebujemy:

  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • papryka czerwona słodka
  • szczypior
  • starta marchewka
  • liście laurowe
  • olej do smażenia
  • przecier pomidorowy
  • mąka pszenna do zagęszczenia




Zaczynamy od sparzenia i zdjęcia liści kapusty. Ja nacinam liście tuż przy samym głąbie i wkładam kapustę do gorącej wody. Podczas podgrzewania wody cały czas powoli zdejmuję liście i odkładam do ostygnięcia. W czasie kiedy stygną liście przygotowujemy farsz. Na gorący olej wrzucamy posiekaną cebulę i delikatnie ją podsmażamy. Potem dodajemy mięso mielone oraz sypiemy przyprawy. Wszystko mieszamy i dalej dodajemy startą marchew, szczypior, ryż. Całość podsmażamy, a na koniec wlewamy przecier pomidorowy.  

Z liści wykrawamy grube części. Na każdym liściu kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Do dużego garnka wlewamy na dno wodę i kładziemy kilka wierzchnich liści kapusty. Układamy gołąbki i na wierzchu posiekaną resztę kapusty. Do garnka wlewamy wodę, kładziemy liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy i jeszcze przez kilka minut gotujemy. Na koniec wlewamy zawiesinę z mąki. Doprowadzamy do zagotowania. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Dałabym się pokroić za takie klasyczne gołąbki ;) Nie jadłam wieki całe!

    OdpowiedzUsuń