Hej!
Teraz pochylimy się nad pyzami. Smakowite kluski ziemniaczane, nadziewane mięsem są bardzo pracochłonne i dlatego mało osób podejmuje się tej roboty. Ale wiecie co? Raz na jakiś czas to chyba można dłużej posiedzieć w kuchni.
Potrzebujemy:
- 100 dag ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Na farsz:
- dowolne mięso gotowane (można wykorzystać z rosołu)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- czubryca czerwona (ten zestaw przypraw można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale jeśli nie będziecie mieli, to dodajcie swoje ulubione)
Zaczynamy od ugotowania połowy ziemniaków. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie drugą część ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce. Wykładamy na gazę i bardzo mocno wyciskamy sok, a masę ziemniaczaną wrzucamy do ugotowanych ziemniaków. Dokładamy resztę składników i wszystko mieszamy.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy z jajkiem i przyprawami.
Bierzemy porcję wymieszanej masy ziemniaczanej i w środku umieszczamy troszeczkę mięsa. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pyzy można polać tłuszczem ze skwarkami lub cebulką lub bez zjeść bez okrasy, a do tego szklanka czerwonego barszczu. Poezja smaku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz