Hej!
Zapewne zauważyliście, że zafiksowałam się na dyniach. Mam pyszne dynie i nie waham się ich użyć 😉. Teraz czas na super miękkie nadziewane bułeczki dyniowe. Oczywiście nadziewane zmiksowaną dynią. O rany! Jakie wyszły puszyste!
Potrzebujemy:
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ kostki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki zmiksowanej upieczonej dyni
- farsz
- upieczona dynia
- cukier brązowy
Zaczynamy od upieczenia i wystudzenia dyni. Następnie zdejmujemy skórkę i miksujemy na gładką masę. Do pojemnika chlebowego wsypujemy mąkę, sól, wykruszamy drożdże oraz wlewamy mleko i roztopione masło. No i oczywiście jeszcze dynia. Wszystko nastawiamy na 15 minut wyrabiania ciasta. Jeśli nie macie maszyny do pieczenia chleba, to zróbcie to ręcznie. Potem wykładamy wyrobione ciasto do nasmarowanej olejem miski i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Resztę zmiksowanej dyni mieszamy z brązowym cukrem i użyjemy do napełniania bułeczek.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na blat i dzielimy na porcje. Każdą napełniamy słodką dynią i obwiązujemy sznurkiem spożywczym. Pieczemy na złoty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz