poniedziałek, 30 października 2017

Pieczone ziemniaki


Hej!
Piec ziemniaki mogę codziennie. Są one pysznym dodatkiem do mięsa, a jeśli chcemy z niego zrezygnować to smakują również wybornie z np. sosem czosnkowym.

Potrzebujemy:

  • ziemniaki w mundurkach
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/5 kostki masła
  • olej
  • ser starty (najlepiej parmezan)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • kumin
  • gałka muszkatołowa
  • estragon



Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na ćwiartki. Przyprawy mieszamy i posypujemy nimi ziemniaki, następnie polewamy olejem i mieszamy. Wstawiamy do piernika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy ziemniaki roztopionym masłem z czosnkiem. Posypujemy startym serem i pieczemy około 10 minut. Ziemniaki są już gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz