Hej!
Ciasto z ajerkoniakiem stanie się niewątpliwie ulubionym w domu. Czemu? Jest wilgotne, puszyste, ma piękny zapach i smak, jest szybkie w przygotowaniu. A minusy? Nie ma!
Potrzebujemy:
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- trochę malin
Na polewę:
- biała czekolada
- maliny
- 1 łyżka serka mascarpone
Białka ubijamy na sztywną pianę, a potem dodajemy cukier i po kolei żółtka. Następnie wlewamy powoli olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy masę na kwadratową blaszkę. Na wierzchu kładziemy maliny. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po wystudzeniu dekorujemy według uznania. Moja polewa była z białej czekolady wymieszanej z malinami i serem mascarpone. Na pierwszy rzut oka kolor wyszedł... nieciekawy. To tak delikatnie powiedziane ☺. Dopiero na drugi dzień polewa przybrała normalniejszy wygląd. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz