Hej!
Jeśli gustujecie w jarskich pasztetach to ręczę Wam, że ten też będzie Wam smakował. Akurat na czasie, bo do jego wykonania użyć trzeba dyni. Jest bardzo smaczny, chociaż moja "nadworna degustatorka" stwierdziła, że z selera jest dużo lepszy.
Potrzebujemy:
- ½ średniej dyni
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- kilka łyżek oleju
Dynię, cebulę i selera obieramy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy. Na koniec wsypujemy kaszę manną, wlewamy olej i wszystko mieszamy. Wykładamy do nasmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek do zapiekania. Pieczemy do zarumienienia. Smacznego.
P.S.
Jeśli macie trochę mięsa pieczonego, można je pokroić na kawałki i dorzucić do środka pasztetu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz