środa, 25 października 2017

Drożdżówki dyniowo - cynamonowe


Hej!
Drożdżowe ciasto jest najzdrowsze na świecie. Wymaga uwagi przy wyrabianiu lecz Ci którzy mają maszynę do pieczenia chleba ten problem mają z głowy. Ja też idę na łatwiznę i korzystam z jej dobrodziejstwa za każdym razem. Tym razem zrobiłam bułeczki dyniowo - cynamonowe. Pyszne, mięciutkie, wymarzone do kawy lub herbaty.

Potrzebujemy:

  • 5 dag drożdży
  • ¼ szklanki bardzo ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki puree z ciemnej dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki mleka bardzo ciepłego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 duże jajko
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 3- 4 szklanki mąki pszennej (ciasto ma być puszyste, miękkie i lśniące)

Na farsz:
  • 5 łyżek stopionego masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

Na lukier:
  • ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¼ szklanki mleka
  • trochę wanilii
  • ziarna dyni


Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia chlebowego i nastawiamy na mieszanie około 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski i zostawiamy do wyrośnięcia (pod przykryciem).


Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Każdą wałkujemy i posypujemy mieszanką masła, cynamonu i cukru. Zwijamy i tniemy na części. Kładziemy na blaszce i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz