Hej!
Drożdżowe ciasto jest najzdrowsze na świecie. Wymaga uwagi przy wyrabianiu lecz Ci którzy mają maszynę do pieczenia chleba ten problem mają z głowy. Ja też idę na łatwiznę i korzystam z jej dobrodziejstwa za każdym razem. Tym razem zrobiłam bułeczki dyniowo - cynamonowe. Pyszne, mięciutkie, wymarzone do kawy lub herbaty.
Potrzebujemy:
- 5 dag drożdży
- ¼ szklanki bardzo ciepłej wody
- ½ łyżeczki cukru
- ½ szklanki puree z ciemnej dyni
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki mleka bardzo ciepłego
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ szklanki roztopionego masła
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 duże jajko
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 3- 4 szklanki mąki pszennej (ciasto ma być puszyste, miękkie i lśniące)
Na farsz:
- 5 łyżek stopionego masła
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
Na lukier:
- ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- ¼ szklanki mleka
- trochę wanilii
- ziarna dyni
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia chlebowego i nastawiamy na mieszanie około 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski i zostawiamy do wyrośnięcia (pod przykryciem).
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Każdą wałkujemy i posypujemy mieszanką masła, cynamonu i cukru. Zwijamy i tniemy na części. Kładziemy na blaszce i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz