Hej!
Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I powiem Wam, że jest o niebo lepszy od kupnego. Przepis dostałam od swej koleżanki razem z pełnym słoikiem do próbowania ☺.
Potrzebujemy:
- 3 kg dyni
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 1 1/2 szklanki octu
- 1 kg cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 4 słoiczki przecieru pomidorowego (wybierzcie o intensywnym kolorze)
Warzywa pokroić na kawałki, posolić i zostawić na noc. Następnie ugotować i zmiksować. Z reszty składników robimy zalewę, dodajemy do zmiksowanych warzyw, gotujemy i wkładamy do słoików. Zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz