czwartek, 5 października 2017

Keczup na bazie dyni


Hej!
Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I powiem Wam, że jest o niebo lepszy od kupnego. Przepis dostałam od swej koleżanki razem z pełnym słoikiem do próbowania .

Potrzebujemy:

  • 3 kg dyni
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 1 1/2 szklanki octu
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki  
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 4 słoiczki przecieru pomidorowego (wybierzcie o intensywnym kolorze)



Warzywa pokroić na kawałki, posolić i zostawić na noc. Następnie ugotować i zmiksować. Z reszty składników robimy zalewę, dodajemy do zmiksowanych warzyw, gotujemy i wkładamy do słoików. Zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz