Hej!
Dzisiejsze ciasto jest z serii, "za godzinę przyjdę". Jeśli za godzinę, to my uwiniemy się w pól, a resztę czasu wykorzystamy na poprawienie urody 😉. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy tylko mieć w domu herbatniki. Krem waniliowy wzbogaciłam ajerkoniakiem ☺.
Potrzebujemy:
- 2 paczki herbatników (duże)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki ajerkoniaku
- trochę zmielonych orzechów
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i odrobinę mleka. Resztę mleka gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy masło i ucieramy na puszystą masę. Na zakończenie wlewamy ajerkoniak. Jeszcze tylko kilka obrotów mikserem i krem mamy gotowy. Teraz wykładamy warstwami herbatniki do foremki i każdą przekładamy masą. Co drugą warstwę posypujemy zmielonymi orzechami. Smacznego.
ale to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńSpróbuje to zrobić to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńJutro robię :)
OdpowiedzUsuń