piątek, 8 września 2017

Nadziewane placki ziemniaczane


Hej!
Placki ziemniaczane, to niemal klasyka polskiej kuchni. Już kiedyś zamieściłam przepisy na smaczne placki z ziemniaków surowych (tutaj) i (tutaj). A dziś re-we-la-cja! Nadziewane placki ziemniaczane. Kiedy przeczytałam pierwszy raz ten przepis, to pomyślałam "czego to ludzie nie wymyślą". No ale jak już zrobiłam, to wiedziałam, że kilka następnych smażeń placków będzie takich samych. Są pysznie fantastyczne. Przepis zaczerpnęłam z bloga Teresy "Moje wyroby" :).

Potrzebujemy:

  • kg ziemniaków
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki mąki (ja użyłam 2 ziemniaczanej i 2 pszennej)
  • 3 dag drożdży
Na farsz:
  • dowolny mięsny lub grzybowy (moje placki były z farszem mieszanym z dodatkiem kopru i szczypiorku).


Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Drożdże łączymy ze śmietaną, serkiem mascarpone i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do ziemniaków, dodajemy mąkę i mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy porcję masy ziemniaczanej, na to farsz i przykrywamy drugą porcją masy. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Pyszne, pyszne, pyszne...
Smacznego.





4 komentarze:

  1. Fajny przepis.Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :) Jutro już ostatni dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykłe te placki, nabrałam ochoty. Zaskoczę rodzinkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. florence wyszly super aż smakow narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięlkuje że mi robisz reklame i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń