Hej!
Dzisiaj zrobimy śniadanie na gorąco, to znaczy zapiekane płatki jaglane. Są smaczne, pożywne i nie tylko dla dzieci. W sam raz na początek dnia.
Potrzebujemy:
- szklanka płatków jaglanych
- szklanka mleka
- żurawina
- miód naturalny
- zmielone orzechy laskowe
- 1 łyżeczka cukru
Zanim przystąpimy do gotowania, trzeba płatki wypłukać w zimnej wodzie. Można na sitku, a można też po prostu zlewać wodę, którą wypłukaliśmy płatki. Następnie zalewamy mlekiem z dodatkiem cukru i zagotowujemy. Teraz część wykładamy do naczynka żaroodpornego, posypujemy żurawiną i wykładamy drugą część płatków. Znowu posypujemy żurawiną i jeszcze zmielonymi orzechami. Zapiekamy około 10 minut. Kiedy wyjmiemy z piekarnika kładziemy na wierzchu miód. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz