Hej!
Na zimowym stole nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Są różne szkoły przygotowania tej zakąski, ja robię na słodko - kwaśno. Taki mamy rodzinny smak.
Potrzebujemy:
- leśne grzyby (najlepiej podgrzybki, turki, opieńki, no i oczywiście te szlachetne)
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
Grzyby czyścimy i zagotowujemy. Przelewamy na sito, a potem przekładamy do słoików. W czasie gotowania grzybów robimy zalewę z podanych składników. Trzeba zagotować i gorącym syropem zalać grzyby w słoiku. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. I już następna porcja zimowych zapasów jest przygotowana. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz