wtorek, 12 września 2017

Marynowane grzybki


Hej!
Na zimowym stole nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Są różne szkoły przygotowania tej zakąski, ja robię na słodko - kwaśno. Taki mamy rodzinny smak.

Potrzebujemy:

  • leśne grzyby (najlepiej podgrzybki, turki, opieńki, no i oczywiście te szlachetne)
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • ziele angielskie
  • kilka liści laurowych


Grzyby czyścimy i zagotowujemy.  Przelewamy na sito, a potem przekładamy do słoików. W czasie gotowania grzybów robimy zalewę z podanych składników.  Trzeba zagotować i gorącym syropem zalać grzyby w słoiku. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.  I już następna porcja zimowych zapasów jest przygotowana.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz