Hej!
Wczoraj robiłam knedle. Pyszne klusie ze śliwkami w środku zawsze mają swoich amatorów. Mają też zaletę. Znakomicie smakują na gorąco świeżo ugotowane, a także odgrzane na masełku z bułeczką.
Potrzebujemy:
- kg ugotowanych ziemniaków
- mąka pszenna
- 1 jajko
- sól
- śliwki węgierki
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dzielimy kartofle na cztery części i dodajemy tyle mąki, ile zajmuje jedna część ziemniaków. Dodajemy jajko, sól i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto się słabo lepi trzeba posypać mąką. Dzielimy ciasto na małe części i do każdej wkładamy kawałek śliwki. Formujemy kulkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 5-7 minut od momentu wypłynięcia. Najbezpieczniej jednak będzie wyjęcie jednego knedla z garnka i przekrojenie go na pół. Wtedy zobaczyć można czy knedel jest ugotowany. Podajemy bułką smażoną na maśle. Można też dodać cukier. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz