Hej!
Krem waniliowy, który Wam proponuję jest przepyszny. Wykorzystuję go do napełniania babeczek, lub jako baza do innych smakowych kremów. Cały sekret przyrządzenia tego kremu tkwi w powolnym gotowaniu. Czyli nie spieszymy się.
Potrzebujemy:
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
- zapach waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
Mleko podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem i potem dodajemy mąkę oraz zapach. Do masy wlewamy kilka łyżek mleka i energicznie mieszamy. Wszystko wlewamy do gorącego mleka i zagotowujemy cały czas mieszając (gotujemy na bardzo małym ogniu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i przykrywamy masę folią spożywczą do wystygnięcia. Kiedy mamy już temperaturę pokojową dokładamy masło i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Nasz krem jest gotowy do użycia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz