Hej!
Z dyni można robić istne cuda. Nie tylko nadaje się na zupy, ale też fantastyczna jest do ciast. My już pierwsze ciasto dyniowe mamy za sobą. Pyszne, aromatyczne z pięknym kolorem, cudownie puszyste. I jeszcze jedna zaleta – tanie!
Potrzebujemy:
Na ciasto kruche:
- ½ kostki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 szklanki dyni
- 1 szklanka mleka skondensowanego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
Dynię kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie pieczemy do miękkości, studzimy i zdejmujemy skórki. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na 30 minut. Okrągłą blaszkę wylepiamy ciastem, nakłuwamy i delikatnie podpiekamy ,po to by masa, którą wlejemy nam nie nasączyła ciasta.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy dynię, mleko i przyprawy. Całość dobrze miksujemy, wlewamy na podpieczone ciasto i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma piękny kolor, zapach cudowny i aksamitny smak. Jeszcze jedna rada – jeśli korzystacie z mleka słodzonego dajcie mniej cukru. Super smakuje z kleksikiem jogurtu naturalnego. Smacznego.
o tak, dynia jest świetnym składnikiem do ciast i tart na słodko :)
OdpowiedzUsuń