Hej!
W moim ogrodzie jest kilka rodzajów winorośli. Nie rodzą jakiś ekstra owoców, ale są słodkie no i moje ☺. Kiedy już się nasycimy i zostaje jeszcze sporo owoców, wtedy robię sok winogronowy. Niewdzięczna praca, ale efekt końcowy niezły.
Potrzebujemy:
- winogrona
- cukier
Dokładnych proporcji nie podaję, bo każdy posłodzi do swojego smaku. Zaczynamy od oczyszczenia owoców i oberwania ich od kiści. Następnie wrzucamy do sokowirówki. Sok dosładzamy do smaku i zagotowujemy. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy jeszcze 30 minut. Tak przygotowany sok przetrwa przez zimę, chociaż nie! Jest bardzo dobry i szybko jest wyciągany ze spiżarki. Na zdrowie!
świetny,nie sądziłam, że winogrono można na tyle spasteryzować w domowych warunkach by mogło trafić do spiżarki :)
OdpowiedzUsuń