Hej!
Kiedy zależy mi na szybkim obiedzie to robię leczo. Danie jednogarnkowe, które zawsze się udaje.
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2 papryki
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej
- boczek
- gałązka selera
- 2 łyżki śmietany (słodkiej)
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Warzywa kroimy na kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek, a potem posiekane w krążki cebule. Podsmażamy i następnie wrzucamy papryki oraz cukinię. Teraz wszystko doprawiamy do smaku i dusimy. Moje leczo jest lekko twarde, bo nie lubię "rozpacianych" warzyw. Na zakończenie przygotowania potrawy dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżki śmietany i selera. Na wierzchu posypujemy papryką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz