piątek, 1 września 2017

Konfitura dyniowo - cytrynowa


Hej!
Powoli kończę już robienie przetworów na zimę. Jeszcze mam ochotę na mus z dyni. Jest bardzo przydatny do ciast lub deserów. Dzisiejsza porcja była zrobiona z dyni o jasnym miąższu i ma smak cytrynowy.

Potrzebujemy:

  • dynia
  • ½ kg cukru
  • sok z 4 cytryn
  • szklanka wody


Dynię obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Do dużego garnka wrzucamy ją i zalewamy wodą.


Kiedy zmięknie zasypujemy cukrem i jeszcze gotujemy, aż się rozpadnie. Teraz możemy energicznie mieszać by przypominała mus. Dolewamy sok z cytryn, ale jeśli ktoś uznał, że mus jest zbyt kwaśny, śmiało może sobie zmniejszyć porcję. Gotujemy jeszcze tak aby odparować wodę i gorącą masę wkładamy do słoików. Mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego.  


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jaka dynia - ile wagowo w stosunku do cytryn - na oko?

      Usuń
    2. Wykorzystałam dynię z własnej uprawy. Była odmiany melonowa żółta, trochę niedojrzała :). Było jej około 2 kilogramów. Słoików nie pasteryzuję. Wkładam gorący mus do słoika i po zakręceniu stawiam do góry dnem. Życzę smacznego.

      Usuń