niedziela, 3 września 2017

Policzki wołowe w winie


Hej!
Uważam, że najlepszym mięsem są policzki wołowe. Jeśli poświęcimy im trochę czasu to odwdzięczą się nam wspaniałym smakiem. I jeszcze jedno, nie należy się spieszyć przy ich przyrządzaniu.

Potrzebujemy:

  • kg policzków wołowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • szklanka wina czerwonego (lub więcej)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie


Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dokładamy umyte mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy winem, które powinno przykryć mięso. Przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy tak na oko 2 godziny. Potem dokładamy warzywa i doprawiamy do smaku. Znowu przykrywamy i tym razem gotujemy 1 godzinę. Mięso po tym czasie powinno być mięciutkie, kleiste, po prostu zachwycające. Podajemy z ziemniakami, kaszą, smażonym ryż. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz