Hej!
Uważam, że najlepszym mięsem są policzki wołowe. Jeśli poświęcimy im trochę czasu to odwdzięczą się nam wspaniałym smakiem. I jeszcze jedno, nie należy się spieszyć przy ich przyrządzaniu.
Potrzebujemy:
- kg policzków wołowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka
- 2 marchewki
- szklanka wina czerwonego (lub więcej)
- sól
- pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- olej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dokładamy umyte mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy winem, które powinno przykryć mięso. Przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy tak na oko 2 godziny. Potem dokładamy warzywa i doprawiamy do smaku. Znowu przykrywamy i tym razem gotujemy 1 godzinę. Mięso po tym czasie powinno być mięciutkie, kleiste, po prostu zachwycające. Podajemy z ziemniakami, kaszą, smażonym ryż. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz