Hej!
Domowa piekarnia działa na pełnych obrotach. Dzisiaj następny pyszny chlebek. Niezwykle pachnący, bo ma dodatek żurku i czarnuszki. Do czarnuszki trzeba się przekonać. Ma swój specyficzny smak i nie każdy go toleruje. Całe szczęście, że my nie mamy z nią problemów i używamy jej kiedy nam pasuje.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki graham
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- ½ szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 szklanka żurku
- 2 szklanki wody
- 3 dag drożdży
Wszystkie składniki na chleb (oprócz drożdży) należy połączyć i odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na 6 godzin. Ciasto mieszamy w misce plastikowej, a ma być jak gęsta śmietana. Następnie drożdże mieszamy z odrobiną cieplej wody i wlewamy do ciasta. Dobrze wymieszane wlewamy do foremki i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze chleb w piekarniku na 30 minut niech sobie postoi w cieple, a potem można wyjąć z foremki do ostudzenia. Smacznego.
hm... bardzo ciekawa propozycja. aż jestem ciekawa efektu w praktyce :)
OdpowiedzUsuń