niedziela, 23 kwietnia 2017

Placki ziemniaczane


Hej!
Co zrobić, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu? Czasem tak się zdarza, że nie mamy apetytu i ziemniaki pozostają. Wtedy najlepszym wyjściem są placki. Jeśli je troszkę urozmaicimy, wtedy mamy super kolację.
Potrzebujemy:

  • kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ cebuli
  • ½ papryki
  • sól
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia


Ziemniaki miksujemy razem z solą, jajkiem i czosnkiem. Paprykę i cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę i posiekany szczypiorek. Mieszamy i wrzucamy ostudzoną paprykę z cebulą. Mieszamy dokładnie i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Można jeść placki same lub podawać z sałatką. Smacznie, zdrowo i oszczędnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz