piątek, 21 kwietnia 2017

Puszysty sernik z masłem orzechowym

 

Hej!
Do serników chyba nie trzeba będzie Was zachęcać? Można je przyrządzać na różne sposoby, ale ja bardzo bym chciała abyście upiekli z masłem orzechowym. Nie chwaląc się, wyszedł idealny. Taki puszysty, mięciutki, rozpływający się w ustach, przepyszny, mniamniuśny - to są słowa moich koleżanek.
Potrzebujemy:

  • wiaderko sera białego naturalnego (u mnie Vitello)
  • 2 duże jajka
  • szklanka (niepełna) cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • masło orzechowe

Na spód:
  • 80 g herbatników maślanych
  • 20 g rozpuszczonego masła

Herbatniki kruszymy w blenderze i mieszamy z masłem. Wykładamy tortownicę i wyklepujemy, aby nam się nie ruszały. Na herbatniki kładziemy kawałki masła. Jajka kręcimy z cukrem i dodajemy po kolei wszystkie składniki.



Wykładamy masę na herbatniki i znowu kładziemy masło orzechowe w kilku miejscach. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Potem dajcie sernikowi ochłonąć, najlepiej do następnego dnia.
Jak zauważyliście w moim serniku nie ma ani proszku do pieczenia, ani sody. Samo zdrowie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz