Hej!
Wczoraj upiekłam pyszną łopatkę. Nie przesadzam, jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Duża zasługa zalewy w której leżała, ale swoje zrobiły też suszone śliwki. Mięso upiekłam na dwa sposoby. Do jednej porcji włożyłam jeszcze pomidory w plasterkach, które nadały łopatce ciut kwasku. Druga porcja została z samymi śliwkami.
Potrzebujemy:
- kg łopatki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wszystkie przyprawy mieszamy. Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy od góry w paski co centymetr. Nie możemy tylko przeciąć mięsa do końca. Dzielimy na dwie porcje .Teraz nacieramy przyprawami i do jednej wkładamy suszone śliwki, a do drugiej śliwki i pomidory. Wkładamy mięsa do rękawów i odstawiamy na 2 godziny. Potem możemy już tylko upiec. Moi Kochani, to doskonale mięso możecie podawać na gorąco (z wykorzystaniem sosu, który powstał), lub na zimno jako wędlina. W obu przypadkach jest pyszne. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz