piątek, 28 kwietnia 2017

Łopatka na dwa sposoby


Hej!
Wczoraj upiekłam pyszną łopatkę. Nie przesadzam, jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Duża zasługa zalewy w której leżała, ale swoje zrobiły też suszone śliwki. Mięso upiekłam na dwa sposoby.  Do jednej porcji włożyłam jeszcze pomidory w plasterkach, które nadały łopatce ciut kwasku. Druga porcja została z samymi śliwkami.
Potrzebujemy:

  • kg łopatki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


Wszystkie przyprawy mieszamy. Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy od góry w paski co centymetr. Nie możemy tylko przeciąć mięsa do końca. Dzielimy na dwie porcje .Teraz nacieramy przyprawami i do jednej wkładamy suszone śliwki, a do drugiej śliwki i pomidory. Wkładamy mięsa do rękawów i odstawiamy na 2 godziny. Potem możemy już tylko upiec. Moi Kochani, to doskonale mięso możecie podawać na gorąco (z wykorzystaniem sosu, który powstał), lub na zimno jako wędlina. W obu przypadkach jest pyszne. Smacznego.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz