czwartek, 20 kwietnia 2017

Sałatka z tuńczykiem


Hej!
Jestem zachwycona fasolką mung. Te drobne ziarenka dają nam wiele możliwości do wykorzystania. Można je gotować w zupach, dodawać do pasztetów, sałatek, chili, robić pyszne puree. Ja dziś wykorzystałam ją do sałatki.
Potrzebujemy:

  • 20 dag drobnej, czarnej fasolki mung
  • puszkę tuńczyka we własnym sosie
  • kilka ogórków konserwowych
  • mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie jajko na twardo (jak kto woli i czuje potrzebę)

Fasolkę płuczemy i gotujemy do miękkości (uważajcie żeby się nie rozpadła). Po ostudzeniu mieszamy z tuńczykiem i posiekanymi ogórkami oraz fasolką. Wszystko mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Ponieważ my staramy się aby używać jak najmniej majonezu, to wystarczyło tylko wymieszać tuńczyka z warzywami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz