czwartek, 6 kwietnia 2017

Fenomenalny chleb na zakwasie


Hej!
Dziś pora przedstawić Wam mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w tygodniu i potem tylko dokupujemy albo sami robimy bułeczki. Spróbujcie bo naprawdę warto.
Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2 szklanki maki żytniej z pełnego przemiału typ 2000
  • ½  szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ziarna jakie chcecie (na pewno siemię, słonecznik)
  • woda tyle ile weźmie mąka
  • 2 łyżki zakwasu

Ciasto najlepiej przygotować na noc. Do miski plastikowej wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Następnie dodajemy miód, zakwas oraz wodę (letnią). Całość dobrze mieszamy (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykrywamy ręcznikiem, aby stało w cieple. Na drugi dzień przełożyć do formy keksówki (odłożyć 2 łyżki zakwasu do słoika na następne pieczenie). Piec około godziny, a potem niech chleb stoi w piekarniku jeszcze z godzinę.




1 komentarz: