Hej!
Dziś pora przedstawić Wam mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w tygodniu i potem tylko dokupujemy albo sami robimy bułeczki. Spróbujcie bo naprawdę warto.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 2 szklanki maki żytniej z pełnego przemiału typ 2000
- ½ szklanki płatków owsianych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- ziarna jakie chcecie (na pewno siemię, słonecznik)
- woda tyle ile weźmie mąka
- 2 łyżki zakwasu
Ciasto najlepiej przygotować na noc. Do miski plastikowej wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Następnie dodajemy miód, zakwas oraz wodę (letnią). Całość dobrze mieszamy (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykrywamy ręcznikiem, aby stało w cieple. Na drugi dzień przełożyć do formy keksówki (odłożyć 2 łyżki zakwasu do słoika na następne pieczenie). Piec około godziny, a potem niech chleb stoi w piekarniku jeszcze z godzinę.
Cudowny chleb! Ta ilość ziaren zachęca ;)
OdpowiedzUsuń