Dziś polecam zapiekankę "Dwa smaki". Czemu taka nazwa? Z bardzo prostej przyczyny. Jeśli w planach mam wykorzystanie pieczarek, to muszę pomyśleć też o drugim farszu. W mojej rodzinie niestety nie wszyscy lubią grzyby. Dlatego drugi smak jest dla nich.
Potrzebujemy:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 10 pieczarek
- 1 marchewkę
- 1 cukinię
- ½ cebuli
- sera żółtego
- serka mascarpone
- szczypior
- koper
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Marchew i cukinię trzemy na tarce. Pieczarki, cebulę, koper i szczypior siekamy na kawałki. Podsmażamy cebulkę na oleju. Do zeszklonej wrzucamy pieczarki i smażymy aż się zezłocą. Wkładamy na talerz i na patelni podsmażamy cukinię z marchewką. Formę na zapiekankę smarujemy olejem i wykładamy ciasto francuskie. Nadmiar ciasta zdejmujemy za pomocą wałka. Na połowę ciasta wkładamy farsz pieczarkowy, na drugą połowę marchewkowy i rozkładamy ser żółty na powierzchni. Potem wykładamy serek mascarpone, posypujemy zielenią i zapiekamy do złotych brzegów ciasta. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz