niedziela, 30 kwietnia 2017

Zapiekanka "Dwa smaki"


Hej!
Dziś polecam zapiekankę "Dwa smaki". Czemu taka nazwa? Z bardzo prostej przyczyny. Jeśli w planach mam wykorzystanie pieczarek, to muszę pomyśleć też o drugim farszu. W mojej rodzinie niestety nie wszyscy lubią grzyby. Dlatego drugi smak jest dla nich.  
Potrzebujemy:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 pieczarek
  • 1 marchewkę
  • 1 cukinię
  • ½ cebuli
  • sera żółtego
  • serka mascarpone
  • szczypior
  • koper
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Marchew i cukinię trzemy na tarce. Pieczarki, cebulę, koper i szczypior siekamy na kawałki. Podsmażamy cebulkę na oleju. Do zeszklonej wrzucamy pieczarki i smażymy aż się zezłocą. Wkładamy na talerz i na patelni podsmażamy cukinię z marchewką. Formę na zapiekankę smarujemy olejem i wykładamy ciasto francuskie. Nadmiar ciasta zdejmujemy za pomocą wałka. Na połowę ciasta wkładamy farsz pieczarkowy, na drugą połowę marchewkowy i rozkładamy ser żółty na powierzchni. Potem wykładamy serek mascarpone, posypujemy zielenią i zapiekamy do złotych brzegów ciasta. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz