Hej!
Dziś w roli głównej ciasto drożdżowe. Znakomite gdy jest cieplutkie, znakomite gdy już wystygnie. Zrobimy paluszki drożdżowe z nadzieniem kokosowym. Czy zachęcę Was gdy powiem, że ciasto wyrobi nam maszyna? Zatem śmiało!
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/8 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki stopionego masła
- 1/8 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Wszystko wrzucamy do mieszalnika i nastawiamy maszynę na 15 minut. W czasie wyrabiania ciasto mieszamy wiórki kokosowe z masłem, cukrem i mlekiem. Po wyrobieniu ciasta wykładamy na stolicę i dzielimy na dwie części. Najpierw wałkujemy jedną część i na nią wykładamy masę kokosową. Składamy ciasto na trzy części i tniemy na pięciocentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręcamy w palcach i kładziemy na blaszce. Smarujemy mlekiem i pieczemy do złotego koloru tak około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Paluchy pyszne są z mlekiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz