wtorek, 23 maja 2017

Ciasto marmurkowe


Hej!
Jeśli miałabym przygotować ciasto na piknik, to bez wątpienia byłoby to ciasto marmurkowe.
Zawsze się udaje, ładnie wygląda, jest zrównoważone w smakach i doskonale smakuje z kawą. Bo kawoszka ze mnie chyba największa (do tego stopnia, że idąc spać myślę – z rana napiję się znowu kawki).
Potrzebujemy:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jaja
  • 120 ml mleka
  • 10 g kakao
  • esencja waniliowa
Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Margarynę ucieramy z połową cukru, dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy 1/3 mąki i mieszamy. Dolewamy 1/3 porcji mleka. Tak postępujemy, aż do wyczerpania mąki i mleka. Białka ucieramy solą na sztywną pianę i dosypujemy pod koniec ubijania cukier. Porcjami dodajemy do ciasta. Połowę masy wykładamy na blaszkę do drugiej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy na białe ciasto, a potem widelcem robimy esy floresy w cieście. Pieczemy 45 minut w kąpieli wodnej. Przed wyjęciem sprawdzić należy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciasta :) Idealne do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Was zachęciłam :).

    OdpowiedzUsuń