sobota, 6 maja 2017

Mięso pieczone


Hej!
Od lat gromadzę różne receptury na przyrządzanie mięsa. Jedne są lepsze, inne mniej. Jednak ta należy do recepturek z górnej półki. Dlaczego?  
Pierwsze primo😉, mięso zrobione tym sposobem jest bardzo wilgotne. Nie potrzeba do niego sosu.
Drugie primo😉, można je jeść na zimno do kanapek, lub na gorąco jako drugie danie.
Trzecie primo😉 każdy kto spróbował mojego mięsa chce przepis.
Potrzebujemy:

  • 500 g mięsa mielonego
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 połówki pomidorów suszonych z oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka siekanego estragonu
  • 1 starta marchewka średniej wielkości
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju


Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie studzimy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i pieczemy w foremce około godziny, aż wierzch będzie złocisty. Smacznego.





2 komentarze:

  1. Ja czuję się zachęcona. Fajny obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Mam jeszcze jeden wariant dla tych którzy lubią sery żółte. Wtedy zamiast pomidorów można dodać dowolny żółty ser pokrojony w kosteczkę. Też wychodzi smacznie.

      Usuń