środa, 3 maja 2017

Gołąbki z młodej kapusty


Hej!
Wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągle albo zimno, albo pada, albo wieje, albo wszystko razem. Rozpieśćmy się więc sami. Skoro już mamy możliwość kupienia nowalijek, sięgnijmy po młodą kapustę. Z niej możemy przyrządzić przepyszne gołąbki. Gołąbki ugotują się szybko, gdyż młoda kapustka szybko mięknie.
Potrzebujemy:

  • główkę młodej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 10 dag ryżu
  • cebula
  • sól
  • pieprz


Na początku należy zagotować ryż (odstawić do wystudzenia) i sparzyć kapustę. Do mięsa wrzucamy ostudzony ryż, pokrojoną cebulkę, przyprawy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie farsz zawijamy w kapustne listki, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. W osobnym garnku gotujemy sos pomidorowy. Trzeba odlać trochę sosu z gotowania gołąbków i dodać przecieru pomidorowego. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Można podawać z ziemniakami lub chlebem. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz