środa, 17 maja 2017

Chrupiące bagietki


Hej!
Dzisiaj chciałbym przekazać Wam doskonały przepis na domowe bagietki. Jest nieskomplikowany, w miarę szybko się je wykonuje, a smak - boski (nie mówiąc już o tym, że są niesamowicie pulchne).
Potrzebujemy:

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml zimnej wody
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/4 kostki drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i pięcioma łyżkami ciepłego mleka. Zostawiamy aż drożdże zaczną "pracować". Do plastikowej miski wlewamy resztę ciepłego mleka, wsypujemy sól, masło, cukier. Dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy "pracujące" drożdże i znowu mieszamy. Następnie wsypujemy porcjami mąkę i za każdym razem dokładnie mieszamy. Kiedy już cała mąka jest w misce smarujemy ręce oliwą i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia.


Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę. Rozklepujemy palcami na kształt prostokąta i potem składamy jak książeczkę. Potem znowu robimy prostokąt i znowu składamy. Tak postępujemy ok. 4 razy. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. 3 części odkładamy a z ostatniej formujemy 4 wałeczki.


Tak uformowane bagietki kładziemy na blaszce i zostawiamy jeszcze na 20 min. aby nam wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą. Pieczemy bagietki na złoty kolor. Smacznego.



2 komentarze:

  1. Jestem maniaczką domowego pieczywa,więc na pewno wypróbuję.Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń