sobota, 29 kwietnia 2017

Ziemniaczane różyczki


Hej!
Co zrobić z wędliną, którą kupiliśmy w nadmiarze? Nie ma zmartwienia. Zróbmy ziemniaczane różyczki. Moim zdaniem nie napracujemy się za bardzo, a wszyscy będą zadowoleni, bo wygląd jest niecodzienny.
Potrzebujemy:

  • kilka ziemniaków
  • ser żółty
  • wędlina
  • sól
  • zioła
  • troszkę oleju
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie talarki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i blanszujemy ok. 1 min. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Formę do mufinek smarujemy olejem i wykładamy talarki tworząc płatki kwiatów. Następną warstwą jest ser żółty, potem kładziemy wędlinę dalej powtarzamy czynność od początku. Po ułożeniu kwiatów, posypujemy ziołami i solą do smaku. Zapiekamy ok. 25 min, ale zanim wyjmiecie sprawdźcie czy miękkie są ziemniaki. Polane keczupem stanowią doskonałą kolację. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz