Co zrobić z wędliną, którą kupiliśmy w nadmiarze? Nie ma zmartwienia. Zróbmy ziemniaczane różyczki. Moim zdaniem nie napracujemy się za bardzo, a wszyscy będą zadowoleni, bo wygląd jest niecodzienny.
Potrzebujemy:
- kilka ziemniaków
- ser żółty
- wędlina
- sól
- zioła
- troszkę oleju
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie talarki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i blanszujemy ok. 1 min. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Formę do mufinek smarujemy olejem i wykładamy talarki tworząc płatki kwiatów. Następną warstwą jest ser żółty, potem kładziemy wędlinę dalej powtarzamy czynność od początku. Po ułożeniu kwiatów, posypujemy ziołami i solą do smaku. Zapiekamy ok. 25 min, ale zanim wyjmiecie sprawdźcie czy miękkie są ziemniaki. Polane keczupem stanowią doskonałą kolację. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz