Hej!
W tym roku mamy rodzinne postanowienie. Nie będziemy szaleć w kuchni! Ale jakby nie układać jadłospisu, to zawsze w menu znajdzie się mazurek. Smaczne ciasto po które chętnie wszyscy sięgają. Próbowałam różnych przepisów lecz życie szybko zweryfikowało, który jest najlepszy. Oczywiście bakaliowy!
Potrzebujemy:
- 35 dag maki pszennej
- 2 ugotowane żółtka
- 150 g masła
- olejek waniliowy
- 2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- bakalie ( ile chcecie, ale im więcej tym lepiej )
- dżem pomarańczowy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
- sok z polowy cytryny
Najpierw mąkę siekamy z masłem. Rozkruszamy żółtka, wsypujemy cukier puder i dodajemy olejek waniliowy. Całość zagniatamy i rozkładamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem. Teraz trzeba włożyć do gorącego piekarnika i podpiec 10 minut.
W czasie zapiekania ciasta robimy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajko i cukier puder. Miksujemy i dodajemy sok z cytryny. Potem wlewamy roztopione masło i miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy dżemem. Na to sypiemy batalie i zalewamy masą. Zapiekamy około 20 minut, ale tak naprawdę to do złotego koloru. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz