piątek, 7 kwietnia 2017

Mazurek bakaliowy + film


Hej!
W tym roku mamy rodzinne postanowienie. Nie będziemy szaleć w kuchni! Ale jakby nie układać jadłospisu, to zawsze w menu znajdzie się mazurek. Smaczne ciasto po które chętnie wszyscy sięgają. Próbowałam różnych przepisów lecz życie szybko zweryfikowało, który jest najlepszy. Oczywiście bakaliowy!
Potrzebujemy:
  • 35 dag maki pszennej
  • 2 ugotowane żółtka
  • 150 g masła
  • olejek waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
  • bakalie ( ile chcecie, ale im więcej tym lepiej )
  • dżem pomarańczowy
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • sok z polowy cytryny

Najpierw mąkę siekamy z masłem. Rozkruszamy żółtka, wsypujemy cukier puder i dodajemy olejek waniliowy. Całość zagniatamy i rozkładamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem. Teraz trzeba włożyć do gorącego piekarnika i podpiec 10 minut.
W czasie zapiekania ciasta robimy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajko i cukier puder. Miksujemy i dodajemy sok z cytryny. Potem wlewamy roztopione masło i miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy dżemem. Na to sypiemy batalie i zalewamy masą. Zapiekamy około 20 minut, ale tak naprawdę to do złotego koloru. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz