Hej!
Dzisiaj proponuję Wam selera naciowego w zalewie słodko – kwaśnej. Seler naciowy ma specyficzny smak i zapach i nie każdemu, "podchodzi" ale w marynacie octowej wyraźnie łagodnieje. Można go wykorzystać do sałatek lub jako dodatek do mięsa, albo tak pochrupać. Jest pyszny.
Potrzebujemy:
- 1 seler naciowy
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- ½ łyżeczki goździków
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
Z podanych składników robimy zalewę octową i zagotowujemy. Selera myjemy, kroimy ukośnie na kawałki i umieszczamy w słoiku. Wlewamy gorącą zalewę i zostawiamy by ostygło. Potem można się już tylko cieszyć nowymi doznaniami smakowymi. Nam najbardziej smakował na drugi dzień. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz