Hej!
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich pysznym obiadem to polecam Wam znakomitą karkówkę. Taką karkóweczkę przygotowała moja Mamcia i wszyscy nie mogli wyjść z zachwytu, takie było smaczne to mięso. Przygotowywanie trzeba zacząć już dwa dni wcześniej ☺.
Potrzebujemy:
- 2 kg karkówki
Na marynatę:
- 2 łyżeczki soli
- przyprawa do zupy w płynie
- 3 łyżeczki miodu
- olej
- zioła prowansalskie
- majeranek
- zgniecione ziarna kolendry
- papryka czerwona słodka
Do pieczenia:
- ogórki korniszony
- powidła śliwkowe
- keczup łagodny i ostry
Z podanych składników przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na dwa dni. Co pewien czas trzeba przewrócić by mięso było w przyprawach. Mięso trzymamy w chłodnym miejscu. Po dwóch dniach wyjmujemy i wkładamy do rękawa foliowego. Po karkówce rozprowadzamy zmieszane keczupy, kładziemy pokrojone korniszony i smarujemy wierzch powidłami śliwkowymi. Zamykamy rękaw i pieczemy trzymając się zasady, że na każdy kg mięsa trzeba piec 1 godzinę. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz