niedziela, 19 listopada 2017

Karkóweczka z korniszonami


Hej!
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich pysznym obiadem to polecam Wam znakomitą karkówkę. Taką karkóweczkę przygotowała moja Mamcia i wszyscy nie mogli wyjść z zachwytu, takie było smaczne to mięso. Przygotowywanie trzeba zacząć już dwa dni wcześniej ☺.

Potrzebujemy:

  • 2 kg karkówki
Na marynatę:
  • 2 łyżeczki soli
  • przyprawa do zupy w płynie
  • 3 łyżeczki miodu
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • zgniecione ziarna kolendry
  • papryka czerwona słodka
Do pieczenia:
  • ogórki korniszony
  • powidła śliwkowe
  • keczup łagodny i ostry

Z podanych składników przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na dwa dni. Co pewien czas trzeba przewrócić by mięso było w przyprawach. Mięso trzymamy w chłodnym miejscu. Po dwóch dniach wyjmujemy i wkładamy do rękawa foliowego. Po karkówce rozprowadzamy zmieszane keczupy, kładziemy pokrojone korniszony i smarujemy wierzch powidłami śliwkowymi. Zamykamy rękaw i pieczemy trzymając się zasady, że na każdy kg mięsa trzeba piec 1 godzinę. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz