Hej!
Mega pysznym ciastem jest szarlotka prowansalska. Smak jabłek jest przełamany ziołami, ale w sposób delikatny, subtelny. Najlepsza jest na drugi dzień po upieczeniu.
Potrzebujemy:
- kg kwaskowatych jabłek
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ kostki margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ szklanki cukru krystalicznego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ słoiczka dżemu pomarańczowego
- starta skórka pomarańczowa
- zioła prowansalskie
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy zasypujemy cukrem krystalicznym i podduszamy około 5 minut. Chodzi o to by jabłka puściły sok i były jędrne. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i wkładamy margarynę. Wszystko rozgniatamy widelcem i dokładamy jajko. Szybko zagniatamy. Ciasto powinno być sypkie, które dzielimy na dwie części. Jedną wsypujemy na dno blaszki wyłożonej papierem. Lekko ugniatamy i smarujmy cienką warstwę dżemu pomarańczowego. Posypujemy ziołami prowansalskimi i wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy resztą ciasta. Pieczemy na złoty kolor a po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz