Hej!
Pieczone warzywa są idealne do stworzenia pasty na chleb. Wykorzystuję je dość często, bo warzywa lubimy, a rożne ich konfiguracje szybko się nie nudzą. Teraz dołożyłam więcej bakłażana.
Potrzebujemy:
- 1 dużego bakłażana
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- estragon
- sok z połówki limonki
- oliwa
Bakłażana kroimy na części, warzywa obieramy i również kroimy na kawałki. Wszystko delikatnie kropimy oliwą, solimy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości. Następnie ostudzone miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami. Pastę przekładamy do czystych słoiczków i na wierzchu polewamy oliwą. Możemy ją przetrzymać w zamkniętym i zimnym miejscu około tygodnia, a po każdym użyciu zalać oliwą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz