Hej!
Kiedy pytam się jakie ciasto upiec, to przeważnie słyszę "sernik!". No to ja jak najbardziej jestem za. Serniczki urozmaicam i dlatego się nie przejadają. Dzisiejszy z powodzeniem można zaserwować w czasie świąt. Sernik jest przełożony białym makiem ☺.
Potrzebujemy:
- wiaderko sera President
- 5 jajek
- szklanka cukru
- ½ kostki rozpuszczonego masła
- 1 budyń waniliowy
- duża paczka herbatników
- 50 dag białego maku
- 1 szklanka cukru pudru
- bakalie (takie jakie lubicie)
- ½ kostki rozpuszczonego masła
Mak parzymy i przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Masło rozpuszczamy i wkładamy do niego mak, bakalie, cukier i zapach. Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej po kolei masło, ser, budyń. Na dno tortownicy kładziemy herbatniki, wykładamy połowę masy serowej, na niej masę makową. Przykrywamy resztą sera. Pieczemy około 50 minut. Smacznego.
Taki świąteczny sernik, pycha :)
OdpowiedzUsuń