Hej!
Dzisiaj napiszę o chlebie, bo piec je uwielbiam. Już samo przygotowywanie i dobieranie składników jest ciekawe bo za każdym razem można zrobić inne pieczywo, które nam się nie znudzi. Tym razem dodałam kawę zbożowa i wyszło inaczej. No i fajnie☺.
Potrzebujemy:
- 3 szklanki maki razowej typ 2000
- 1 szklanka mąki pszennej typ 600
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 3 torebki kawy zbożowej (u mnie Anatol)
- 2 łyżki miodu naturalnego
- trochę ziaren słonecznika
- wody tyle ile weźmie ciasto
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka godzin. Najczęściej wyrabiam ciasto rano, a na wieczór piekę. Ciasto ma być gęste jak śmietana. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku najpierw 30 minut w temperaturze 190 stopni, a potem zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowy chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz