poniedziałek, 20 listopada 2017

Chleb na kawie zbożowej


Hej!
Dzisiaj napiszę o chlebie, bo piec je uwielbiam. Już samo przygotowywanie i dobieranie składników jest ciekawe bo za każdym razem można zrobić inne pieczywo, które nam się nie znudzi. Tym razem dodałam kawę zbożowa i wyszło inaczej. No i fajnie.

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki maki razowej typ 2000
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 600
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 3 torebki kawy zbożowej (u mnie Anatol)
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • trochę ziaren słonecznika
  • wody tyle ile weźmie ciasto

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka godzin. Najczęściej wyrabiam ciasto rano, a na wieczór piekę. Ciasto ma być gęste jak śmietana. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku najpierw 30 minut w temperaturze 190 stopni, a potem zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowy chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz