Hej!
Jeśli macie troszkę rosołu i zależy Wam by zaskoczyć rodzinę, to polecam zupę tajską. Smaczna, lekko pikantna, z różnymi smakami. Delicja.
Potrzebujemy:
- 1 dużą pierś z kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pora
- trochę trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- duży kawałek świeżego imbiru
- sos sojowy
- bulion rosołowy
- 1 papryczka
- sok z limonki
- sól
- trochę oleju
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy posiekanego pora i cebulę (nie długo, tak z minutę), a potem wrzucamy przetarty czosnek i kurkumę. Mieszamy i za moment wrzucamy starty imbir i zalewamy rosołem. Teraz dodajemy trawę cytrynową. Następnie kroimy na drobną kostkę pierś z kurczaka i dodajemy do zupy. Dolewamy mleczko kokosowe oraz jedną ostrą papryczkę bez pestek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na zakończenie wlewamy sos sojowy i zakwaszamy sokiem z limonki. Podajemy z makaronem sojowym lub ryżowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz