poniedziałek, 27 listopada 2017

Tajska zupa z mlekiem kokosowym


Hej!
Jeśli macie troszkę rosołu i zależy Wam by zaskoczyć rodzinę, to polecam zupę tajską. Smaczna, lekko pikantna, z różnymi smakami. Delicja.

Potrzebujemy:

  • 1 dużą pierś z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pora
  • trochę trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • duży kawałek świeżego imbiru
  • sos sojowy
  • bulion rosołowy
  • 1 papryczka
  • sok z limonki
  • sól
  • trochę oleju

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy posiekanego pora i cebulę (nie długo, tak z minutę), a potem wrzucamy przetarty czosnek i kurkumę. Mieszamy i za moment wrzucamy starty imbir i zalewamy rosołem. Teraz dodajemy trawę cytrynową. Następnie kroimy na drobną kostkę pierś z kurczaka i dodajemy do zupy. Dolewamy mleczko kokosowe oraz jedną ostrą papryczkę bez pestek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na zakończenie wlewamy sos sojowy i zakwaszamy sokiem z limonki. Podajemy z makaronem sojowym lub ryżowym.
Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz