Hej!
Kto lubi połączenia słodkiego sosu z mięsem będzie zadowolony, bo na święta będzie mógł zrobić samodzielnie sos żurawinowy. Sos nie jest pracochłonny, przyrządza się go szybko i naprawdę widać dużą różnicę jeśli się porówna z kupionym. Żeby podkreślić świąteczny nastrój dołożyłam do niego laskę cynamonu.
Potrzebujemy:
- 30 dag świeżej żurawiny
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- ¼ łyżeczki żelatyny
- ewentualnie laska cynamonu
Do garnuszka wlewamy sok pomarańczowy i wsypujemy cukier. Stawiamy na ogniu i mieszamy aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy umytą żurawinę. Gotujemy ją 15 minut mieszając co jakiś czas, pod koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz żelatynę. Wszystko wylewamy do miseczki i wkładamy cynamon. Nasz sos jest idealny do mięs. Jeśli chcemy go przygotować już teraz, to gotujący sos wlewamy do słoiczka i zakręcamy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz