Hej!
Wczoraj zamieściłam wpis dotyczący sosu żurawinowego, doskonałego do mięsa wszelakiego. Dziś więc wypada, by dodać przepis na mięso. Będzie to mięso pieczone, uprzednio dwa dni marynowane i tak zapaszyste i wpisujące się w święta, że trzeba je zrobić ☺. Przepis znalazłam na blogu "Kulinarne rozkosze podniebienia" i żeby nie było tak samo dokonałam trochę zmian.
Potrzebujemy:
- 2 jabłka
- kg karkówki
Na marynatę:
- 1 łyżka soli
- 3 łyżeczki cynamonu
- olej
- 1 łyżeczka pieprzu
- rozmaryn
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 kieliszek żubrówki
Ze składników na marynatę robimy mieszankę i wkładamy do niej mięso. Dokładnie smarujemy sosem i zostawiamy w spokoju przez dwa dni (w lodówce). Następnie wyjmujemy i nacinamy mięso w paski. W każdym nacięciu umieszczamy plasterki jabłek. Całość obwiązujemy sznurkiem spożywczym, aby mięso nie rozeszło się w czasie pieczenia. Wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy 1 godzinę. Podajemy z sosem żurawinowym. Smacznego.
pieczemy godzinę w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńPiekłam w 180°C
Usuńdziękuję, dla mężczyzn trzeba pisać prosto :)
Usuń