Hej!
Już od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem by napisać przepis na galaretę. Pyszne zimne nóżki są niezawodną zagryzką pod coś mocniejszego. No nie namawiam ☺, ale galaretę zróbcie.
Potrzebujemy:
- 1 golonka
- 3 nóżki wieprzowe
- 2 marchewki
- pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i wkładamy przyprawy. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy z wywaru i wyrzucamy kości. Mięso rozkładamy do mniejszych czarek, wkładamy jeszcze posiekane warzywa i zalewamy wywarem. Wstawiamy do lodówki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz