Hej!
Smaczne są zapiekanki, a z ziemniakami wręcz pyszne. Ta dzisiejsza ma mało składników, ale w smaku nie ustępuje innym, tym bogatszym.
Potrzebujemy:
- kg ziemniaków
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Doprawiamy do smaku, wlewamy łyżeczkę oleju i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się podsmaży dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy warstwami ziemniaki, mięso, aż do wyczerpania składników. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około godziny. Można pod koniec zdjąć folię by ziemniaki troszkę się podrumieniły. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz