piątek, 10 listopada 2017

Wątróbka z gruszkami


Hej!
Wątróbka jest jedną z potraw, które nie cieszą się dużą popularnością. Szkoda, bo jest zdrowa i warto ją jednak zjeść od czasu do czasu. Moja ulubiona wersja jest z dodatkiem gruszek. No powiedzcie, jak w takim razie jej nie lubić? 

Potrzebujemy:

  • 60 dag wątroby drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 gruszki
  • pieprz
  • sól
  • żurawina

Wątrobę myjemy i zostawiamy na sitku by odciekła, a następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażamy. Cebulę kroimy na piórka i wrzucamy do wątróbki, dodajemy pieprz i smażymy na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone gruszki. Solimy przed samym spożyciem. Podajemy z ziemniakami lub z uprażoną kaszą gryczaną (przepis tutaj). Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz