Hej!
Wątróbka jest jedną z potraw, które nie cieszą się dużą popularnością. Szkoda, bo jest zdrowa i warto ją jednak zjeść od czasu do czasu. Moja ulubiona wersja jest z dodatkiem gruszek. No powiedzcie, jak w takim razie jej nie lubić?
Potrzebujemy:
- 60 dag wątroby drobiowej
- 1 cebula
- 2 gruszki
- pieprz
- sól
- żurawina
Wątrobę myjemy i zostawiamy na sitku by odciekła, a następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażamy. Cebulę kroimy na piórka i wrzucamy do wątróbki, dodajemy pieprz i smażymy na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone gruszki. Solimy przed samym spożyciem. Podajemy z ziemniakami lub z uprażoną kaszą gryczaną (przepis tutaj). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz