Hej!
W moim ulubionym sklepie trwa teraz Tydzień bałkański, więc postanowiłam, że przygotuję specjalność kuchni chorwackiej. Wszystkie składniki przygotowałam i trzymałam się przepisu z gazetki. No, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała, albo nie zamieniła ☺. Bo bardzo brakowało mi tu ziół. Poleciały do potrawy estragony i oregana i potrawa wyszła wspaniale zapaszysta i kolorowa.
Potrzebujemy:
- 1 ośmiornicę
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 1 główkę czosnku
- kilka ziemniaków
- oliwa
- sól
- pieprz
- oregano
- estragon
Ośmiornicę najpierw trzeba rozmrozić. Obieramy warzywa i kroimy na cztery części. Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa polewamy oliwą oraz doprawiamy przyprawami. Na wierzchu kładziemy ośmiornicę i przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny. Jeśli będzie za dużo sosu trzeba jeszcze podpiec bez pokrywki. Smacznego.
P.S. - Spotkanie z kuchnią bałkańską w moim domu wyzwoliło tylko falę zachwytów nad moimi pierogami (przepis tutaj i tutaj) 😊.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz