poniedziałek, 10 lipca 2017

Ciasto z owocami na kefirze


Hej!
Wczoraj zebrałam na działce ostatnie truskawki i pierwsze porzeczki. Dużo tego nie było, ale przydały się do ciasta. Wykorzystałam do niego nie tylko owoce, ale i szklankę kefiru. Wszystkie ciasta na kefirze, jogurcie czy maślance będą wilgotne w środku. Tak jak lubię.
Potrzebujemy:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • owoce (truskawki i porzeczki)


Owoce płuczemy i odsączamy na sitku. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, a potem dodajemy częściami, na przemian mąkę i kefir. Na koniec wlewamy olej, mieszamy i wylewamy na blaszkę. Ciasto musi mieć postać gęstej śmietany. Na wierzchu układamy owoce i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz