Hej!
Wczoraj zebrałam na działce ostatnie truskawki i pierwsze porzeczki. Dużo tego nie było, ale przydały się do ciasta. Wykorzystałam do niego nie tylko owoce, ale i szklankę kefiru. Wszystkie ciasta na kefirze, jogurcie czy maślance będą wilgotne w środku. Tak jak lubię.☺
Potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- owoce (truskawki i porzeczki)
Owoce płuczemy i odsączamy na sitku. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, a potem dodajemy częściami, na przemian mąkę i kefir. Na koniec wlewamy olej, mieszamy i wylewamy na blaszkę. Ciasto musi mieć postać gęstej śmietany. Na wierzchu układamy owoce i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz