niedziela, 30 lipca 2017

Konfitura z czarnej porzeczki


Hej!
Następny przepis będzie dotyczył czarnej porzeczki. Jest bardzo zdrowym owocem, ale jakby trochę niedocenianym. W tych małych gronkach znajdziemy witaminę A, B,C, P, flawonoidy, różne mikroelementy, a także pektynę dzięki której nie musimy dawać żadnych zagęszczaczy do naszej konfitury. Samo zdrowie!

Potrzebujemy:

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru


Porzeczki szypułkujemy i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy około 30 minut. Ponieważ ja lubię gdy mam część owoców całych, więc staram się ich nie rozgniatać. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz